In de ijssalon

Het is heerlijk zomers weer. Dat treft want in de kleuterbouw van De Archipel is het thema, 'wij werken in de ijssalon'.
In de ijssalon worden ijsjes klaar gemaakt, verkocht, afgerekend en op het terras opgegeten.

Het mooie weer inspireert een paar jongens bij de duplo tot een andere activiteit. Ik zie dat ze een hoge toren hebben gebouwd. Bovenop de toren zijn blauwe duploblokken bevestigd. De jongens willen meteen hun verhaal aan mij kwijt. "Dit is een hoog gebouw, en dit is het zwembad". Ze wijzen naar de blauwe duploblokken. Bij mij komt een herinnering boven, die ik even met de bouwers wil delen. "Ja, dat kan. Ik ben wel eens in een heel hoog gebouw geweest en daar was op het dak ook een zwembad". "Waar was dat dan?" vraagt één van de jongens. "In Egypte", antwoord ik. Meteen schieten de ogen van de jongens door de klas en alsof het afgesproken is lopen ze op een klasgenootje af en nemen hem mee naar het duplo gebouw met zwembad. De twee bouwers praten door elkaar maar ik begrijp dat hun klasgenoot zomers op bezoek gaat bij oma in Egypte . "Heeft jouw oma ook een zwembad op haar dak." Nee, de jongen schudt zelfverzekerd zijn hoofd, zijn oma heeft geen zwembad op haar dak. Oh... blijkbaar heeft dus niet iedereen in Egypte een zwembad op het dak.

Het gesprek gaat bijna meteen over op familie. Eén van de bouwers weet te vertellen, dat zijn oma in Pakistan woont. "Dat is heel ver weg". De andere bouwer weet dat een ander klasgenootje in de vakantie naar zijn oma in Marokko gaat. "En ik ga naar mijn tante in Turkije", voegt hij eraan toe. "Ja" zegt zijn bouwmaatje, "daar gaat Mehmet ook naar toe. Daar woont zijn opa."

Wat word ik blij van dit gesprek. Wat mooi dat kinderen met verschillende achtergronden zo goed van zichzelf en van elkaar weten waar hun geschiedenissen liggen en deze met elkaar willen delen.

Wereldreizigers, een goede zomer!

Hermien de Waard